7 Mar 2009

2009 PLANI

2009 sezonunda bugün itibariyle 3. kez arılarla buluştum.24 ocak ta dıştan gözlem ve bazı kovanlarla sıkıştırma ve bal takviye yaklaşık 5 cm çapında kapalı yavru vardı ,14 şubatta sadece kovan başı 300 gr kek verildi numune bir kovana bakıldı 2 çıtada 10 cm çapında kapalı ve çevresinde günlük yumurta.Bu gün kovan açmadan genel inceleme yapıldı.Şükür aksaklık gözlenmedi.20 kovanımızın hepsinde de güzel çalışma var,kimileri yavru uçuşu yapıyor ve tek tek bütün kovanları izledim hepsinde de çok güzel polen gelişi var.Öğrendiklerimize göre polen gelen kovanda ana vardır,yumurta vardır.Geçen yıl arıları ilk aldığım ilk günlerde eniştemin arısına bakayım mukayese yapayım demiştim.Ve rahmetli eniştemin arılarının avare avare uçma tahtasında dolaştığını polen getirmediğini görünce sorun olduğunu söylemiştim.(Henüz arı kovanı göreli 1 hafta olmuştu yani acemi).Kısa süre sonra kovanın yalancıya kaçtığı anlaşıldı.Bu tecrübem ve arıların polen getirmesi kovanlarımın sağlıklı olduğu imajı uyandırdı.Hava tam elverişli olmadığından genel bakımı erteledik.Ve önümüzdeki günleri meteoroloji yağışlı gösterdiği için besleme yapmadım.Kek su ihtiyacı doğurur,şerbet te sindirim sistemini bozar diye birde arı nın tam gaz yapmamsını istemediğimden beslemeyi 20 marttan sonra başlamayı düşünüyorum genede hava şartlarına bağlı.

Gelelim 2009 planı yada büyükler yol haritası diyorya.

Geçen yıl 7 kovan la yola çıktım 2008 yazında 24 koloniye kadar çıksakta kışa 20 koloni ve 200 kg kadar bal.Kovanlarımızda beklenmedik bir durum olmadığı müddetçe aynı sayıyla mayısa ulaşırsak kovan sayısı artırma hızı biraz düşecek bal verimi 2008in üzerinde kalmak.(şu ana kadar ki iklim şartları görünürde geçen yıldan daha olumlu)
Kışa 55 koloni ile girilmesi
Toplamda 966 kg bal üretmek

Maalesef hedefler küçültülerek reelize edildi.17 martta ayağımın alçıya alınması,4 hafta alçıda kalacak ve arılarla ilgilenecek yardımcım olmaması arıların bakımını aksatacak haliyle.

Sezon sonu hedef;
Arı kovanı 55 koloni
Bal 766 kg
20 mart 2009


İlk etapta 10 devşirme kovan yapılacak.Eskilerle beraber 30 kovan bala yönlendirilecek.
Bu bölmelerin anası 10 mayısa kadar yumurta atıyor olacak.
Geriye kalan 17 kovan bölme tahtası ile gölünüp ruşet gibi kullanılacak . Her kovanda 2 koloni ve ana olacak.Bir nevi çifleştirm kovanı gibi olacak.

Arılarım biraz asabi olduğu için arı cinsi değiştirilecek.Henüz karar yok ama bu sene hem kafkas hemde karniyol ana alınıp ikisi de çoğaltılacak , yarı yarıya düşünüyorum.
Ana üretmede larva transferi denenecek başarılı olunursa devam olmassa miller metodu uygulanacak.
Bütçede gelir gider dengelenecek.İki yıllık masraf amorti edilecek.

3 yorum:

E.ÇOKENGİN dedi ki...

Planlarınızda başarıya ulaşmanızı dilerim.

Orhan ÖNDER dedi ki...

Erdal Bey teşekkür ederim.Bol bereketli sezon dilerim...

Orhan ÖNDER dedi ki...

Maalesef hedefler küçültülerek reelize edildi.17 martta ayağımın alçıya alınması,4 hafta alçıda kalacak ve arılarla ilgilenecek yardımcım olmaması arıların bakımını aksatacak haliyle.

Sezon sonu hedef;
Arı kovanı 55 koloni
Bal 766 kg