2 Ara 2013

2013 Değerlendirme

2013  yılı baharı  en iyi  kıştan çıkış yaşandı.Arılar erken gelişti.şubat-mart  güzeldi.42  arıya  27  takviye  ,50  adet satış yapıldı.İyi geçmeyen haziran peşinden ayçiçekleri temmuzda  imdada yetişti.Bal geliri güzel oldu.Bölmeler den endişlenirken 4  çıtalık arılar bile  6-7  çerçeve  bal yaptı.
Ağustos ve   eylül kurak  geçmesi yavru  bakımından  kış  hazırlığını yavaşlattı.Mevcut bakımından istediğim şekilde  kışa  girmedi.Ağustos eylülde  gerekli   varova ilaçlamaları yapıldı eylülde kovan başı 4  kg kadar  şeker  takviyesi,peşinden kurban bayramı 1 kg hazır  kek verildi.
 2013  e  ait  bir  önemli not  eşek arılarının en yoğun olduğu yıllardan biriydi.Önceki yıllarda ilk yıulım olan 2008  de yoğundu bu kadar.Vel hasıl  temmuzda  65  leri geçen  kovan sayımız eşek  arılarınında katkısıyla 1 aralık itibariyle  plakamıza  55  bağlandı.Yaklaşık 150  kg  kadar da  hasadımız oldu.Rabbim  bütün arıcılar  gibi benimde  arılarımın  bahara  salimen çıkmasını  nasip etsin.
 30kasom günü  resimlerde  görüldüğü üzere  kovanları  birazcık olsun  yağıştan korumak için sardım.Maksat  kovanlar ıslanmasın ömrü  uzasın.Havalandırma  hususunda olumsuzluk yok.
 Üstten kapatmış olduk  ön ve  arkalar  % 50  ye   yakın açık.

Sağ salim hep  beraber  bahara  çıkarsak  ve de  projelerimiz  aksamaz ise 2014  hızlı  büyümek.Arıların yerini değiştirmek kovan sayısını  en azından üç  haneli rakamlara ulaştırmak.Ya nasip...
İnşallah  mart ayı   başında  tekrar  güzel  bir  şekilde arılarımıza  kavuşur ve sezon başını değerlendiririz.Zaman sorunu nedeniyle  bloğumuz not  defterimize  dönüştü.Fazla  bir  zaman  ayıramıyoruz.


1 yorum:

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

hocam
kış kaybı var yazılmış
bu yıl arı ölmememsi için 2 şey yapılsa iyi olur 1-iyibir varoa mucadelesi 2-aralık ayına kadar 2/1 koyu şerbetleme bundan sora kış kaybı yaşanmayacaktır
sorun bal azlığı bence
bir kovanda 15 kg bal varsa arı ölemez
başarılar