29 May 2008

ARILARIMIN SON HALİ (29 MAYIS)

20 mayıs-27 mayıs arası 5 kovana 3. katlar atıldı.Geri olan 4 ve 5 numaralara henüz verilmedi.Bir kaç gündür hava kötü arıların hızı kesildi 12 - 19 mayıs arası çalışma süperdi güzlde bal geldi.Suni oğullardan 8 numara ya verdiğimiz hazır ana güzel yumurtluyor.9 ve 10 da henüz ana yok.9 numaraya verdiğim anayı ben boyayacağım diye telef ettim sanırım. 10 numarada ana memeleri vardı 9 da aşılama yapıldı hayırlısı.

18 May 2008

NEREDEN NEREYE


Arı ile tanışalı yaklaşık 50 gün oldu .Allaha çok şükür bu sürede bayağı aşama gösterdim.4,5 çıta civarında olan arı mevcutları bu sürede 12,18 çerçeveye ulaştı.Bir tane birebir bölme 2 tane de devşirme yolu ile 3 tane yapay yolla yeni koloni oluşturuldu.Oğula meyilli olmayan kafkas melezi işime de geldi. Şöyleki oğul bekleyecek zamanım yok.Kuluçkalıklar fazla sıkışmadan kat verdim arıda gelişimini hızlandırdı.Zayıf 5 numaraya takviye kapalı yavru yapıldı,gelişimi hızlandı diğerlerine yetişiti.Anaları gençleştirmek için 1 kafkas 1 de karniyol ana alındı.Devşirme kovanlara verildi.Ancak kesin kabul edilip edilmediğini anlayamadım.Salı günü gittiğimde anlarız nasipse. Kendimi geliştirme ve 2006 anaları bu sene safdışı bırakmak üzere ana yetiştirmek için 2 li 2 adet çiftleştirme kutusu alındı.İşçi arılarla dolduruldu.Nasipse salı günü ana memesi verilecek bölme kovanım da 5 ,6 adet meme mevcut yaklaşık 10 günlük salıya 12 günlük oluyor.Kesip aşılama yapılacak.Ana arı üretiminde Miller yöntemi ile hız vermeyi düşünüyorum.Kabartması ve yumurta için gözde kovanlardan birine verildi.Bir gecede hemen kabartmışlar üçgenleri uzatmışlar,sanırım salıya yumurta atılır .Onuda meme yapmak üzere değerlendirecem bu hafta.İlk aldığım 5 kovana aynı kaynaktan 2 kovan ile yapılan takviyeyle toplam 7 kovan la başladığımız macera kısa sürede oldukça gelişti şu an suni oğullarla beraber 10 kovan 7 kovanımız da hızla gelişerek ortalama 15 çıta ya ulaştı.

Ha bu arada resimlerde yer alan sol başta ki kovan sahibi arkadaşımıda arı sahibi yaptık. O da oldukça meraklı arısıda 20 çıtaya dayandı.belediye ye çaktırmadan kaçak bir kat daha atarız yakında.Sezona daha 1 aya yakın var,olumsuzluk olmazsa Türkiye ortalamasının 3 katı bal alır sanırım kovandan

Nereden nereye .....Beyazkovan forumda bir üstad bir yazım üzerine
(ilk günlerim idi sitede,internette '' arıcılık malzemesi nerede satılır ,güvenebileceğimiz yer , malzemeleri kaça alabiliriz '' diye sorduğumda)

''Sen dereyi görmeden paçayı sıvamışsın önce arı al sonra bunları araştır,sen arı filan alamassın '' diye hüküm vermişti...

Ben tabi ki kıştan arı malzemelerimi yavaş yavaş aldım.Sonrada arımı getirdim.Değerli arkadaşlarımın (çoğu nette) yönlendirmeleriyle ,deneme yanılma yöntemiyle ilerlemeye çalışıyoruz.Hedef seneye mayıs 30 koloni Allah(cc) izin verirse.



10 May 2008

Arılığın son hali


YENİ KÖRÜKÇÜM


Bloglarda ve sitelerde görürdüm herkesin körükçüsü var benim yok kıskanıyordum.Sonunda Yunus Hoca imdadıma yetişti sağolsun.Mersin li branşdaşım bende alsam nasıl olur , beraber bakarmıyız, seninkilerrin yanında nasıl olur dedi bende çok iyi dedim .Sağolsun arıları aldığım ahmet abi bize kata çıkmaya hazır hatta geçmiş bir kovan arı buldu hasta haliyle beraber gidip aldık çarşamba günü.Bu günde beraber yeni kovana aktarımını yaptık.Ben de körükçü bulmuş oldum.Tabi daha önemlisi arılarını özlediğinde tabanvay dan kurtuluruz ,arabasıyla gideriz.Sık sık özleyeceğine eminim hastalık bulaştı mı bırakılmıyor,zaten okulu arıların menzilinde bazen arıları gelir ziyarete bazen o gider.

BİRLEŞTİRME


Arılığıma getirdiğim ve çok az kalmış olan eniştemin arılarını 5 numara ile birleştirdim.Yaklaşık 40 gün öncesi yalancı anaya gittiğini öğrendiğimiz bu arıya önce günlük yumurta verdik Ahmet abiyle fakat olumlu sonuç alınmadı ana yapmadılar.Yalancı ana az miktarda düzensiz yumurtaya devam etti .Arı 1 ay öncesinde 3 çıtaya yakındı .Eniştem de rahatsızlığı nedeniyle ilgilenemeyince kovan adım adım sönmeye doğru gitmesi üzerine eniştemin onayını alarak benim arıların yanına getirdim geçen hafta sonu.Bugünde baktım çok az arı kalmış bir avuç kadar onlarda zaten benim kovandan ana yapması için verdiğmiz yumurtalardan çıkanlar.Kıştan çıkanlar haliyle ömürlerini sona erdirdiler tabii olarak.Neticede onlar da ziyan olmasın diye tavsiye üzerine 5 numara üzerine silkeledim,fakat pişman oldum oda spreyi ile koku uygulaması yapılmasına rağmen arılar birbirini kırdı gibi.Uyumsuzluk oldu.hayırlısı pirinçe giderken bulguru kaybetmesek .Umarım benim kovanın anasına bir şey olmamıştır.

İLK DEVŞİRME DENEMESİ HAYIRLISI BAKALIM




Arıcılık hayatımda ilk suni oğul faaliyeti gerçekleştirdim.İnşallah hayırlı olur.gelişmesini beğendiğim 2 nolu kovandan sadece günlük yumurta 1,3,4 numaralardanda kapalı yavrulu yarıballı polenli arılı çerçeveler alındı yanada ham petek verilerek şu an içinde 5 çerçeve olan D1(devşirme 1) kovan oluşturdum.Bu iş için özel aldığım bahar kokulu oda spreyi uygulandı vede 250 gram kek verildi.Arılar da uyum sorunu gözükmedi keke saldırdılar hemen.

1 ve 3 nolu kovanların arasına kondu .Tarlacı gelmesse 4 nolu kovanla yer değiştirip tarlacı takviyesi yapılacak

3 May 2008

2 kovan takviye

24.04 2008 günü önceki arıları aldığım şahıstan 2 kovan daha aldım.26nisan cumartesi onlarıda arılığa yerleştirdik.oldu 7 kovan.27 nisan dada 2 numara lı kovana kat attım

03.05 .2008 arılara bakıma geldik.Doğrusu 2 3 gündür korkuyordum oğul faaliyeti vardır diye.Çok şükür yok oğul çalışması.Biraz sıkışmış olan 1 ve 3 numaralara da kat verdim sıkışıklık önlendi . 6 numralı mavi kovan ada en geç 07 mayısa kadar kat verilecek. 4 ,5 , 7 nolu kovanlarda 10 uncu çerçeveler verildi .10 mayısa kadar kat istemez.Yarın gene arılara gitmeyi planlıyorum.3 günde bir şerbet ( 1 lt reye yakın ) veriyorum.İlginçtir dün akşam (2 mayıs ) verdiğim şerbetler tamamen tüketilmemiş .Yarısı hala duruyor,daha önce yaşanmadı.Takviye yaptım şerbetlikleri doldurdum.