16 Kas 2008

SON KONTROL VE TEVEKKÜL




Yaklaşık 8 aydır devam eden tatlı maceramıza şimdilik mola verdik.Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı her an düşebilir mevsim şartlarına iner(umarım en yakın zamanda)kovanlarıda açmak mümkün olmayabilir.



2 hafta önce yiecek kontrolü yapmış ve az gördüklerimize bal takviyesi yaptık.Bu gün hava o kadar sıcak olmadığı için yaklaşık kovanların 1/3 kadarı hızlı inceleme yapıldı.
Kontrollerde arı mevcutları 1 ay öncesi aynı eksilme yok genelde 5 ile 8 çıtaya arı basıyor yoğunluk iyi.Küçük parçalar halindede olsa kapalı yavrular var kovanların çoğunda 2 vay 3 çıtada.Bazılarında hiç kapalı yavru görülmedi.Kapalı yavru miktarı bir ay öncesi (ekim 15 )ile aynı benzer.(Ekim 10 dan sonra besleme yapılmadı)



Son olarak kovanlarımız açık havada olduğu için kışın yağmur ve kardan korumak için üzerleri örtüldü.Ev de bulunan eski düz saçlara ilave 2 tane 3 metre uzunluğunda oluklu plastik çatı kaplama alındı üzerlerine de kalas , odun ,taş ne bulduysam koydum ki rüzgar atmasın.Fena da olmada hani...



Ne de olsa fenerliyiz arılarımızda bu renklere aşina olmalı o yüzden örtülerin biri sarı biri mavi alındı.

Nadir de olsa polen getiren arıda var özel olarak onuda resme aldım .

İlk defa kışa arı hazırlıyorum.Yanımda usta yardımcı da yok.Bloglardan gördüklerimizi tatbik etmeye çalıştık.Yeterince bal bıraktığımı sanıyorum ,umarım yakın zamanda havalar soğur salkıma geçer bal tüketimi azalır.Ekim ayında varova ilaçlamsı yaptık ,daraltmayı yaptık ,kapak altı düzenlemesi yapıldı nem alması için gazete örtüsü yapıldı ,kovan girişleri daraltıldı.En son kovanlar sıklaştırılarak yağmur ve kardan korumak için üzerlerine saç ve plastik çatı örtüsü koyduk.
Arıcılıkta ki ilk yılımızda gördüklerimizi duyduklarımızı aklımaıza yatanları uyguladık ve kışa hazırlıkta son rütuşlar yapıldı.Sanırım şubata kadar daha kovanları açamayız.
Bundan sonrasını tevekkül edip beklicez ilkbahara kadar.Allah (cc) hakkımızda hayırlısını versin...

8 yorum:

Arıcı 07 dedi ki...

Çok güzel.Bizde 5 çıta arı yok.

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

hocam sezon bitti heralde
artık kışa kadar umarım arıyı ellemezsiniz
bu yıl büyük performans göstediniz
beni ve birçok arıcıyı solladınız
başarılar diliyorum

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Bende senin gibi ilk yılım.Yine aynı şekilde alt yapımı bloglardan oluşturmaya çalışıyorum.Fakat bir noktaya dikkatini çekmek istiyorum.Türkiye deki blogların feneri Mehmet Yükseldir.Onun bloğunu ziyaret etmeni öneririm.Özellikle de kovan ağzı daraltma konusunda.bende senin gib daraltmayı düşünüyordum okuduktam sonra kendi haline bıraktım...

Orhan ÖNDER dedi ki...

İlginize teşekkür ederim arkadaşlar.Taşkın hocam (hocam diyorum arıcılıkta çok şey öğrendim sizden) kimseyi sollamaya kalkıştığımız yok hele yıllardır arı ile haşır neşir olan sizlere ulaşmak zor.Ben ilk yılımda hala öğreniyorum.Daha çok şey var öğreneceğimiz.Alacağımız çok ders var.Sanırım şubat 15 i geçer kovanların kapağını açmamız.İnşallah hepimizin arıları bahara ulaşırda hasret biter.Mart ayını iple çekeceğim aşikar.
Yusuf bey bahsettiğniz M.yüksel beyi takip ederim bende kovanları ben daraltalı 3 aya yaklaştı.Tecrübelerime göre daraltmasam yağma yüzünden(kafkas melezi çok meyilli ve de acemilik vardı),eşek arıları yüzünden çok zaiyat verebilirdim.Şu an o tehlikeler bertaraf oldu ama rüzgara karşıda korunaklı olmadığı için girişleri kendi haline bırakmayı düşünmüyorum.Teşekkür ederim tavsiyenize

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

hocam
mesaj için teşekkür
bilindiği gibi ben acemi bir arıcıyım
hoca değilim
genede hitabınıza teşekkür
kimseye bir faydamız olduysa ne mutlu bize
bizde birçok arıcıdan yararlandık
bizede faydalı olana duacıyız
maksat paylaşım

arıbeyi dedi ki...

Orhan Bey;
Sezon sonu itibarıyla sezonda göstermiş olduğunuz azimli, gayretli çalışmalarınızı hep takdir ettim.Maşallah diyor tebrik ve takdirlerimi sunuyorum.
Haberde dikkatimi çeken bir konuyu bilginize sunayım.
İki sıra halindeki arı kovanları birbirine paralel olması lazım ki uçuş trafiği düzenli işlesin. Sizinkiler resimde kesişiyor.Onu da ilk baharın salkım çözüldüğünde,arılar çalışmaya yeni başladıkları günlerde yaparsanız seneye sizde arılarda rahata kavuşmuş olacaksınız.
Nice başarılı sezonlar geçirmeniz dileğiyle kolay gelsin diyorum.
SAYGILARIMLA.

Orhan ÖNDER dedi ki...

Hüseyin Bey teşekkür ediyorum yorumlarınız ve ötesi destekleriniz için.
Arılarım yazın ard arda iki sıraydı eski resimlerde mevcut.Kışa hazırlarken yavaş yavaş şu anki konuma aldım.En önemli sebebi, uzun sıra tam doğuya bakıyor,sol yandan poyraz alıyordu.Ben de az da olsa poyraz etkisini azaltmak için kısa yan sırayı arkasını kuzeye verdim güneye bakıyor şekilde konuşlandırdım.Kısa sıra aslında uzun doğuya bakan sıranın rüzgardan olumsuz etkilenmesini önlemek için o şekilde konuldu.seneye düşüncem hepsini güneye bakacak şekilde konuşlandırmak arkalarını poyraz a vermeyi planlıyorum.Selamlar...

Arıcı 07 dedi ki...

Orhan Bey;Benim Kadar FB sevgin varmı?Ben aşığım FB ye.Çocukluk ve gençlik yıllarımda FB kaybadince ağlardım.Şimdi FB sevgisini bloğa aktarıyorum."RESİMLERDE YAZILARDA FENERBAHÇE SEVGİSİ 07"Bloğumun adı.