14 Eyl 2008

EYLÜL ANALARI (8 ve 9)

En iyi durumda olan iki kovanımın anası ağustos sonlarında kayboldu.En iyi diyorum çünkü incelemelerde kapalı yavrulu çıta sayısı ortalaması 2 iken bu kovanlar dan birinde 4 birinde de 5 çıta kapalı yavru var.Anaları ikiside 2008 idi hatta birini satın almıştım(5 çıta kapalısı var).Aklıma şu geliyor tesadüf değilse, acaba çok yumurta atıyor diyemi işçiler anaları kestiler...Yeni analar çıkmışlar aramadım ve de görmedim.Ama yumurta henüz yok.Erkek arı da oldukça azaldı.Çok az görebiliyorum.Umarım döllenip en kısa zamanda yumurtaya başlarlar.
26.09.2008 eklenti düzeltme
Kayıt tutmamanın kötü yanı.Yeni hatırladım.ağustos sonlarıydı sanırım bu iki kovanı yer değiştirdim.9 numara yoğun eşek arısı saldırısına uğradığını ve direncinin kırıldığını gördüm bir hafta sonu.Bende mayıs bölmesi olan en güçlü kovanlardan 8 le yer değiştirdim ki 8 eşek arılarına karşı koysun. 9 noluda ana hazırlığı vardı.8 numara yeni yerinde eşşek arılarını püskürttü ama ana zayi oldu bir hafta sonra incelemede 8 inde ana memesi yaptığı görüldü.
O zaman 8 in anası belkide 9 un anasıda aynı yerde eşşek arısı saldırısı esnasında ölmüş olabilir.Ya da kovan yeri değişince 9 un tarlacıları yeni kovan a girince yani 8 e anayı yabncılayıp kesmiş oldu.Değişim esnasında 9 da ana yok tu 8 de vardı.

Ağustos başında ki eşşek arısı yoğunluğu mücadele ile yok edilmişti.Tam bir ay sonrası eylül başı gene aynı yoğunluk yaşandı.4-5 gün uğrayamadığım arılıkta eşşek arıları gene cirit atıyordu.Gene şişe tuzaklara armut ve şerbet kondu bu ikiliye dayanamıyolar.6-7 eylül günleri yüzlercesi itlaf edildi.Cumartesi incelemede az da arısı olan strafor çiftleştirme kovanımda pazar günü gittiğimde hiç arı kalmadığını gördüm.Eşşek arıları tümden yağma yapmışlar.KOvan önünde de ölüye rastlanmadı sanırım arıları alıp götürdüler,eşşek arıları.Bir hafta sonaraki incelemede az sayıda eşek arısı görüldü.Mücadeleye devam armutları tazelendi...

4 yorum:

Arıcı 07 dedi ki...

Ne yaptın kekleri verdinmi?Eylül anasından kolay kolay ana olmaz.Yumurta atarlarsa bile o kovanları işaretle,ilkbaharda nasip olduğu takdirde beylerini değiştirmek ikinci işin olacak.Çünkü kışa güçlü girmeyen arı kolonisi bahardada güçlenmiyor.Neyapacağız bal yapmayan arıyı...Kovan sayısı lazım değil.Balın kg miktarı lazım.

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

hayatı inal hocam
çok doğru demiş
tebrikler

Orhan ÖNDER dedi ki...

Dostlar önerileriniz için teşekkürler.Hayati Hocam aynen bende öyle düşünüyorum.Yumurta atıp kovanı bahara çıkarma umudu olursa devam aksi takdirde birleştirme yapacağım.Zaten iki kovanımda 2 şer koloni var 4 er çıtada bunlara takviye yaparım yada onları birleştirir,ananın birini bu kovanlara verebilirim.
Kekleri pazar günü verdim.Hafif akışkan geldi ,biraz daha set olması gerekmiş.Arılar saldırdılar iştahları yerindeydi.Umarım faydalı olur..

Arıcı 07 dedi ki...

Kontroller nasıl.Arıların keke ilgisine bakabildinmi?Gerçi sen çalışıyorsun.Benim gibi emekli değilsin.Hafta sonunda kontrol et.İhmal etme.Şimden sonra havalar müsait olmayabilir.Ayrıca Varroa mücadelesini iyi yap.Benim blokda gerekli bilgiler var.Varroaya karşı forbeevar kullanabilirsin.(formik Asit Jel)Hoşça kal.Mesanjerdanda görüşebiliriz.Akşamları teravi hariç evde olurum.