26 Nis 2009

26 NİSAN NOTLARI

Bütün kovanlar elden geçirildi.Ham petekli ve kabarmış petekli çıta takviyesi yapıldı.Kovanlardaki çıta mevcudu anasızlar hariç(4 kovan 3,10,22,23) 18 kovanımda 8-14 arası,gelişim normal.Anormal kovan yok.
8 adet kovana kat atıldı.Akşamları oldukça soğuk , üst örtüsü Z şeklinde örtüldü.

2 tane devşirme yöntemle kovan yapıldı.Yeni kapanmış ana memeleri olan

petek verildi.1 mayısa kadar çıkar.

10 mayısa kadar 3,10,22,23 yumurtlaması gerek.

21 Nis 2009

KOVANDA YALAN OLDU

Yalancı anaya kaçan 3 numaramız da yalan oldu.2 gün önce kovanı alıp 50 metre öteye silkelrken yerine başka renk kovan koymuştum.Galiba arılar yabancıladılar kovanı gelmemişler çok azı gelmiş.Boşalttığım 3 numaraya da 4 numaradan yeni bölme yapıp hemen yakınına koymuştum.Sanırım arıların çoğu o kovana girdi.
Problem yok amaç arıları çalıştırmak nasıl olsa ömürleri elverdiğince.
Akşam 6.30 gibi yapılan şerbetleme esnasında pazar yapılan bölmelerde sorun olmadığı görüldü.Hava sert olduğundan hangisi ana memesi yaptığına bakılmadı.23 nisanda umarım hava müsait olurda 5 kadar daha devşirme bölme yaparız.(2 kovanda doğal ana memeleri var 10 ve 3/4).Larva transferi nisan sonunda düşünüyorum.

19 Nis 2009

19 NİSAN notları

Kontrol ve petek takviyesi(ham ve kabarmış)


Kovanlar 7 ile 10 çerçeve arası.4 ile 7 çıta açık -kapalı yavru var.

10 numara da ana memeleri var,günlük yumurta yok bol kapalı.


3 numara yalancı ana vardı kovan 50 metre öteye silkelendi,günlük yumurta verildi

4 numara bölündü (3 numara).Anayı bulamadım iki bölmeyede günlük takviye yapıldı.İkisinde de 2 er çıta günlük yumurtalı petek var.

6 Nis 2009

ÇITA VE PETEK TAKILMASI


Nisan başında havaların açması ve arılarında çalışmasıyla bizdede telaş başladı.Yalnızlık ve de ayağın alçıda olması bu telaşı hızladırdı.Şöyleki güneşle beraber arıların canlanması ve hızla gelişmeye başlaması bir yandan sevindirirken bir yandanda hummalı çalışmaya sevketti.




Yardımcım komşumun yaramaz oğlu Ali Eren; neşe kaynağımız ,aynı zamanda kolbastı hastası:)))

Mecburen evin içi atölyeye döndü daha önce deliklerini deldiğim çıta parçalarından yaklaşık günde 200 çıta civarı çakarak tahmini ihtiyacıma yakın 600 civarı çıta çakıldı


Diğer yandan eski çıkma çıtalarda temizlenerek güneşten istifade edilerek 30 tanesine mum takıldı,hazırlıksız yakalanmamak için hatta 6 nisanda bazı kovanlara verilmesi planı vardı ,yalnız 2 kovana verebildim .Şerbetleme esnasında klavuz petek takılı çerçeve takviyesi yaparız diye düşünürken sıcaklığın düşük olması ve de arıların huysuzluk çıkarması üzerine sadece 4 ve 19 numaralara verebildik. 4 numara maşallah haftaya kat ister vaziyete gelir sanırımBu senenin favorisi şu an.Diğer kovanlarımızda bakım yaptığım 2 nisana göre oldukça atılım içinde.


Bu da eldivende yeni moda ,geçen yıl iki tane eldiven eskittim(canım biraz tatlıdır)İkisi de parmaklar parçalandı diğer yerler sağlam.Bende 1 Tl ye satılan iş eldiveni ile eski eldivenden güzel bir eldiven yaptım:Oldukça kullanışlı arıalar gene yapacağını yapsada...Arının hiç sokamadığı eldivende var ama onlarla da iş yapılmıyor çıta tutamıyorum.

Arılarımın son düzeni.


1 Nis 2009

Sonunda Bahar Bakımı Yapıldı

Mart ayının yağışlı ve serin geçmesi,ayağın alçıda olması neticesinde bir türlü yapılamayan bahar bakımı nihayet 1 nisan da gerçekleşti.Bu arada hanımda mecburi eğitim almış oldu sakatlıktan dolayı.Ancak şu varki sağlam olsaydım yalnız başıma sanırım en fazla 2 saatimi alırdı, bakımı hanımla yapınca 3.5 saat sürdü:)))İyi tarafıda şu ki oda birşeyler öğrendi arı çoğaldığında bana epey yardımcı olacaktır.
20 kovanla girilen ilk kışlatma da şükür fire yok 20 side bahara ulaştı.Daha önce arıları (24 ocak ,14 şubat 12 mart ve 25 mart gibi )ziyaret ettim ve sonuncularda kekle besledim kısa durum incelemesi yapmıştım. Hepsindede yavru faaliyetleri vardı.Bu gün incelemede kapalı yavru mevcudunun mevsime göre fazla olmadığı genelde 2 ,3 çıtada dar alanlarda (mart başındaki kadar hemen hemen)olduğu fakat günlük ve genç larvaların daha yoğun olduğu görüldü.Havalar yeni yeni ısındığından bir hafta sonra geniş alanlarda kapalı ve yumurta göreceğimi umuyorum.
Arıları yaklaşık 1 yıl önce(25 mart 2008) aldığımda ki durum la mukayese yapacak olursak arı mevcudu geçen seneye göre yaklaşık yüzde 50 fazla diyebilirim.Yalnız geçen sene bu zamanda(5 nisan 2005) daha fazla kapalı yavru vardı.Gerçi 5 nisana daha var:)))(2008 martı iklim olarak daha sıcak geçmişti 2009 martı şubatı arattı diyebiliriz.)
İzlenimler;
Kovanlarda 5-8 çıta arı mevcudu var.Sadece 20 numara 4 çıta idi ve bol yavru faaliyeti var ondada.Dşğerlerine yetişeceğine eminim.
Geçen yılın şampiyon kovanı 2 numarada anormallik görüldü.Kovanın köşesinde ve en son petekte ağ kurdu başlangıcı vardı vede hiç kapalı yavru yoktu yumurtada göremedim.Yedekte bulunan 9 numaralı boş kovana aktardım.Ana arı oldukça iri (sanırım 2007 olmalı) gezinirken gördüm.(Takip edilecek)
Ve sezonun ilk şerbetini verdim.Yarımşar litre.İçlerinde geçen haftadan kalan kekler de vardı bazısında az bazısında çok.