27 Eyl 2008

Sevdiklerimizi Keklemeyelim,Arılar Hariç

Arkadaşlar bir arkadaşım mail atmış.Telefonlarımda denedim.Doğru herhangi bir talimat vermediğm halde yönlendirmeler açıkmış.Kontör atışları ne kadar doğru bilemiyorum ama dikkatli olmakta yarar var.

OKUYUN VE ARKADAŞLARINIZA BUNU GÖNDERİN!!!

CEP TELEFONU KULLANANLAR

Her arama yaptığımda ekranımdaki 'aktif aramalar' yazısı benim de dikkatimi çekiyordu aslında ama, durumun farkında değildim. ##002# 'i aradım hemen ben de. Gerçekten de aktarma iptal dedi. Demek bize sormadan arama aktarması komutu verilmiş. Hemen siz de düzeltin.

ÇOK ÖNEMLİ!!! Lütfen Hemen Uygulayın...

Okuyacağınız yazı OPERATÖLERİ karalama kampanyası değildir. Her ne kadar ilk okunduğunda şüphe ile yaklaşılsa da, deneyince gördüm. Siz de mutlaka iletebildiğiniz kadar herkese bu maili
forward edin.
CEP TELEFONU KULLANANLAR Telefonunuzdan hemen ##002# yi tuşlayın ve arayın. Ekranınıza aktarma iptal diye bir yazı gelecek. Böylece bugüne kadar sizden para kırpan!!! yönlendirmeyi kaldırmış oluyorsunuz. Bu işlemi yapmadığınız müddetçe, size ulaşamayan herkesten bir kontör düşülüyor...
Bunu cep telefonu kullanan herkese göndermenizi rica ediyorum. Göndermediğiniz takdirde sizin her aramanızda da, sizden de kontör düşüyor. Eğer aradığınız kişinin telefonu da telesekreter ayarlı ise, dinlediğiniz 1 sn'lik 'aradığınız kişiye ulaşılamıyor' mesajı için de bir normal arama karşılığı ücretlendiriliyorsun uz !!! İşin garip olan kısmı bu değil aslında. Normal hatlarında default (fabrika çıkışı) olarak ayarlı bir telesekreter yokken, herkese bu telesekreter otomatik olarak ayarlı geliyor!!! Yani, sizin hiçbir şeyden haberiniz yokken, tabiri yerindeyse belli etmeden sizden hıncını alıyor. Arkadaşınızı aradığınız ve ulaşamadınız mı? Hemen 1.5 kontor. İki dakika sonra yine mi ulaşamadınız bir 1,5 kontör daha... İşin daha da kötüsü kimsenin böyle bir uygulamadan haberi yok, herkes (diğer operatörlerde olduğu gibi) aranılan telesekreterin bedava olmasını bekliyor.
Bu olayı iptal ettirmek ise daha da komik; müşteri hizmetlerini arıyorsunuz, durumu anlatıyorsunuz. Görevliler de size telefonunuzdan ##002# 'yi aramanız durumunda tele sekreterin kaldırılabileceğini anlatıyorlar. Bu mail'i bana gönderen dostuma teşekkür ediyorum.

21 Eyl 2008

20 eylül kontrol

Geçen hafta verilen kekler çoğu tüketmiş bazılarında azar miktarda var.Onlar yenilendi.Analar hareketee geçmişler genelde çoğu kovanda açık ve kapalı mevcut.Eylül analarımız da icraat yok biraz baktım göremedim.Ya kuşa yem oldular yada eş bulamadılar.(8-9).Bir ay önce hüseyin abiye yaptığımız suni bölme incelendi.Değişik bir arısı var biraz sarımsı , zaten ormanda bulmuş kaçak bir oğul.Benim arılardan kafkas orijinli kovandan verilen ana memesinden çıkan esmer ana hemen farkediliyor.Bölmeye ballı arılı takviye yapıldı.Böylece arı sayısını 2 ye katladı.İlkbaharda tabii oğul beklemiş (haberim yoktu bilsem o zaman yapardık bölmeyi)kovan sayısını artırmak için.Biraz geç oldu ama genede fena değil suni oğulu.
Eşek arıları sayıca azalmış gibi kovana musluktan girme girişimi gözlemlenmedi.Tuzaklar ölüleri ile dolu.Boşaltmaya üşendim bahçede armut kalmadığı için yenileyemedim içindeki kalıntılar genede onları cezbetmeye yetiyor.
Arıların kekin bir kısmını dışarı taşıdıkları görüldü.Verilen taze keke gene toplu hücüm vardı.Yeni keki dışarı taşımadıkları görüldü.Sanırım geçen hafta verilen kek sertleşince atmaya başladılar.İçerde bulunan az miktarda kalmış kekler katılaşmıştı.Onlar toplandı yapacağım kekte kullanacağım.
Bu gün varoaya karşı ikinci ilaçlama yapıldı.İlki 10 gün önce yapıldı.Birer hafta arayla devam edeceğim.Adını bilmiyorum peteklere püskürtülerek verilen bir ilaç.Bundan sonra körükte yakılan ilaçtan verecem .1 ay önce almıştım.Planlamam öyle.Üç defa da on u yapmayı düşünüyorum.

14 Eyl 2008

EYLÜL ANALARI (8 ve 9)

En iyi durumda olan iki kovanımın anası ağustos sonlarında kayboldu.En iyi diyorum çünkü incelemelerde kapalı yavrulu çıta sayısı ortalaması 2 iken bu kovanlar dan birinde 4 birinde de 5 çıta kapalı yavru var.Anaları ikiside 2008 idi hatta birini satın almıştım(5 çıta kapalısı var).Aklıma şu geliyor tesadüf değilse, acaba çok yumurta atıyor diyemi işçiler anaları kestiler...Yeni analar çıkmışlar aramadım ve de görmedim.Ama yumurta henüz yok.Erkek arı da oldukça azaldı.Çok az görebiliyorum.Umarım döllenip en kısa zamanda yumurtaya başlarlar.
26.09.2008 eklenti düzeltme
Kayıt tutmamanın kötü yanı.Yeni hatırladım.ağustos sonlarıydı sanırım bu iki kovanı yer değiştirdim.9 numara yoğun eşek arısı saldırısına uğradığını ve direncinin kırıldığını gördüm bir hafta sonu.Bende mayıs bölmesi olan en güçlü kovanlardan 8 le yer değiştirdim ki 8 eşek arılarına karşı koysun. 9 noluda ana hazırlığı vardı.8 numara yeni yerinde eşşek arılarını püskürttü ama ana zayi oldu bir hafta sonra incelemede 8 inde ana memesi yaptığı görüldü.
O zaman 8 in anası belkide 9 un anasıda aynı yerde eşşek arısı saldırısı esnasında ölmüş olabilir.Ya da kovan yeri değişince 9 un tarlacıları yeni kovan a girince yani 8 e anayı yabncılayıp kesmiş oldu.Değişim esnasında 9 da ana yok tu 8 de vardı.

Ağustos başında ki eşşek arısı yoğunluğu mücadele ile yok edilmişti.Tam bir ay sonrası eylül başı gene aynı yoğunluk yaşandı.4-5 gün uğrayamadığım arılıkta eşşek arıları gene cirit atıyordu.Gene şişe tuzaklara armut ve şerbet kondu bu ikiliye dayanamıyolar.6-7 eylül günleri yüzlercesi itlaf edildi.Cumartesi incelemede az da arısı olan strafor çiftleştirme kovanımda pazar günü gittiğimde hiç arı kalmadığını gördüm.Eşşek arıları tümden yağma yapmışlar.KOvan önünde de ölüye rastlanmadı sanırım arıları alıp götürdüler,eşşek arıları.Bir hafta sonaraki incelemede az sayıda eşek arısı görüldü.Mücadeleye devam armutları tazelendi...

13 Eyl 2008

Kek Yaptık Sonunda



Eylül başından beri 3 er gün ara ile şerbet beslemesi yapmamız rağmen yumurta atışı bir türlü hızlanmadı çoğu kovanda .Arılara balı azmı bıraktık ne yaptık şerbeti alıp arının yumurta atacağı yere bloke ediyolardı.Pudra şekeri bulamadığım ve ilçemde çeken yer olmadığından kek yapımı gerçekleştiremedim.Hafta sonu arılara gitmektense pudra şekeri sorununu çözmek daha iyidir dedim.Merzifon da lokumcu buldum.Binbir minnet rica 25 kg zorla çektirdik.Kendin ce oda haklı bayram öncesi elindeki işi bırakıp benle ilgilenmeye nazlandılar.Şeker i getir akşam iş bitişi yaparız gel al deseler de misafir olduğumu anlayınca kendi şekerinden 25 kg çekerek kg.2.50 ytl den verdi.Ona da şükür
İftar sonrası hemen kek imalatına başladık.Zaten hanım gündüzden şeker şerbetini hazırlamıştı.


Yardımcım da üç numara dünden hazır.Oyun olsunda onun için davete gerek bile yok.Abileri işe yararlar ya gelip selam bile vermiyorlar, resmi zorla çektirdik.

Yaklaşık 12 kg kadar yapılan kek 0,5 kg lik poşetlere konuldu.Nasipse yarın kızlara sunulacak.