29 Haz 2008

PAZAR NOTLARI

3 Numaralı kovana verilen ana kabul gördü yumurtaya başladı.
9 nolu kovandan yapılan yeni bölme 13 e kondu .13 nolu kovan 9 un yerine konuldu.13 te ön tarafa alındı,tarlacıların çoğu 13 e girdi dengeleme oldu.15 ten alınan 2 adet ana memesi aşılandı.(kardeşleri çıkıyor 15)
sarı kovana bölme yapıldı .8 numaradan alındı petekler.15 numaradan ana memeli petek verildi.(kardeşleri çıkıyor 15)
15 numara 15 haziranda bölme yapılmıştı.Bu gece ana çıkmış.2 tane meme delinmiş biri uçtan biri yandan.Biraz baktım ana göremedim.Diğer memeleri aldım.
Toplaamda 16 kovan oldu artı strafor çiftleştirme kutusu.Toplam 17 koloni.

27 Haz 2008

26 haziran notları

Strafor kovandan alınıp iki gün önce 3 numaraya verilen yumurtlayan anayı çıkardılar kutudan dolaşıyor takip edilecek...
Anası biraz yumurtlayan daha sonra ana memesi yapan 10 numara da ana görülmedi 15 numaradan 2 tane ana memesi kesilerek 10 a aşılandı.Strafora gene meme verildi.Bunlar en geç 1 haziran gibi çıkması lazım.Normalde 15 temmuza kadar yumurtlaması lazım.
14 numara ve 11 numaraya kapalı yavrulu çerçeve takviyesi yapıldı.
13 numara devşirme kovanımız yalancıya kaçtı .Devşirme kovan anası çıktığında görmüştüm.Sanırım başına iş geldi.Gözlerde bir çok yumurta.Kovanı iptal ettim Bir çıta arısını kovanın biriyle birleştirdim.Etrafında ki kovanlar yaklaştırıldı,tarlacılar bu suni oğul kovanlara girdi.Zaten arısı az idi.

22 Haz 2008

HAFTA SONU KONTROLLER VE NOTLAR


21-22 Haziran tarihleri yapılan kontrollerde;

1 Haziran gibi yapılan devşirme kovan anaları çoğu yumurta düzenini sağladı.Çoğunluğu önce yalancı ana gibi düzensiz yumurtladı bir göze 2,3, hatta 5 , 6yumurta .Önceleri yalancı ana ya kaçtı zannı oluştu fakat 13 numara hariç normale döndü. 9,10,11,12,14 düzenli yumurta atıyor.14 te kapanmaya başladı yumurtalar.Haftaya kapalı takviye yapmayı planlıyorum.Ana yı yaklaşık 10 gün önce gördüğüm 13 hala düzenli yumurta atmıyor.takip edilecek.

15 numaralı devşirme 15 Haziran da yapıldı.Bir hafta oldu 3 meme bırakıldı.Biri kapanmış diğerleri kapanmakta.31 haziranda çıkar.

3 numara lı kovan 1 haziran gibi oğul vermişti kaçırdık.Komşunun baca ya konmuş sonra duyduk.Kovanda hala yumurta yok.10 gün önce günlük yumurta verdim ana yoksa yapar diye,yapmadı.Aynı tarihlerde oğul veren arkadaşın kovanında ana yeni yumurtaya başladı.Arkadaşın kovana bakmadan 3 e ruşetten ana verdim.1 saat sonra geri aldım.Bu gün gene devşirmeden aldığım düzenli , düzensiz yumurtlanmış petek verildi.

7 Haz 2008

07 haziran notları

7 Haziran gene yoğun bir çalışma ve inceleme ve süpriz.Sezeryanla ana doğumu yaptık.

Notlar;
1,2,4,5,6,7,8 günlük yumurta var
5 ve 2 ana görüldü
3 numaraya çıkması yakın ana memesi verildi.(sezeryanın kardeşi)
6, ve 7 numaralar 3. kta yumurta atmış ,kuluçkalığa alındı
Geçen pazar 10 numaraya döllenmemiş ana verilmişti -görülmedi.ham peteğe yumurtasız alanda yalancı memeler var
11 numaraya elle kendim çıkardığım ana bırakıldı
1 numara anası 3 katta idi katlarda çalışma yaptım kontrol edilecek duruyormu diye
5 ,1 ,4 e çıta takviyesi yapılması lazım tez zamanda.

Genel durum iyi bal akışı güzel.Özellikle 6 ve 7 ,1 , 2 güzel yumurta atmış.

1 Haz 2008

Hafta sonu yoğun mesai yaptırdılar

Bu hafta sonu arılar beni iyice yordu ama tabiki tatlı yorgunluk.^3 katlı kovanım döşemiş ana memelerini saysam 50 yi bulurdu herhalde.5 çıta yoğun ayırdım bazılarında tek tük var.Arı mevcutunda eksilme hissetmedim,sanırım oğul vermedi.Anayı kesmediler yada başına bir iş gelmediyse ana hala kovanda mantığıyla (yada öyle umduğumdan çünkü ana süper yumurta atıyordu,hatta resimlerde yer alıyor-3 numara- sanırım nazar değdi) 3 katı elden geçirdim ana memesi temizlicem diye.Hiç meme bırakmadım.
Bu nu bitirmeden baktık ki otların içindeki kovanda oğul.Arkadaşın kovandan çıktığı kanaatine vardık.Arıda eksilme hissettim ve de benim kovandaki kadar olmasada bir sürü meme dağılmış 3 kata onca çerçeveyi yeniden elden geçirdik.Bu kovanda iyi mum kabartıyor ve yumurta yaptığı için damızlık babında yeni kovanlar oluştudum.2-3 çıtalı bazıları petekte ana memesi bazılarını aşıladım.Çoğunluk benim kovandan arkadaşın kovandanda 2 tane ana memesi alarak çiftleştirme kovanına verdim.Bu vesileyle kovan sayısı 14 e ulaştı.7 anaç kovanlar 3 . katta ilk yaptığım devşirme kovanım hazır ana vermiştim oda 2. katta;bir bölmeye bugün kendi imalatım olan ilk anayı verdim 5 tanesine de ana memesi verildi ana ların çıkması bekleniyor.Bir hafta içinde hepsinin çıkması lazım.(2 gündür fotoğraf makinesini unutuyorum ne hikmetse son durumu fotoğraflayamadım)